Waarom olijven gezond zijn


Eet een olijf en uw gedachten verplaatsen zich als vanzelf naar een Zuid-Europese badplaats, waar u de zon loom in de zee ziet vallen. De smaak van een olijf: pure beleving. Maar wist u dat olijven ook erg gezond zijn?

Goed voor uw hart
De enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijven zijn goed voor hart- en bloedvaten. Niet voor niets hebben mensen uit landen waar veel olijven worden gegeten over het algemeen een gezonder hart dan inwoners uit niet-olijflanden.

Cholesterolniveaus in balans
Olijven zijn vrij van cholesterol. Sterker nog: het hoge oliezuurgehalte in olijven houdt uw cholesterolniveaus in balans, waardoor de kans op aderverkalking kleiner wordt.

Blijf jong!
In een olijf zitten antioxidanten, waaronder vitamine E. Antioxidanten vertragen het verouderingsproces en houden uw lichaam jong.

Vol vitamines
Naast vitamine E, bevatten olijven ook vitamine D, B1 en B2. Een aantal van deze vitamines is relatief zeldzaam en belangrijk voor uw algehele lichamelijke gestel.

Heilzame mineralen
Een olijf bevat natrium, calcium, kalium en ijzer. Deze mineralen en spoorelementen hebben een heilzame werking op uw lichaam.

Bloeddruk verlagen
Een verhoogde bloeddruk? Olijven helpen u deze te verlagen. En verkleinen daarmee de kans op een hart- of herseninfarct.

Bescherming organen
De olie in olijven helpt uw maag, lever en gal te beschermen en beter te functioneren. Dit verkleint de kans op ziekten en aandoeningen zoals verstoppingen, diabetes mellitus en galstenen.

Botten & gewrichten
Ook uw botten en gewrichten hebben baat bij de stoffen die een olijf rijk is. Zo verkleinen olijven de kans op reumatische artritis en osteoporose.

Verlaging triglyceriden
Olijven verlagen de concentratie triglyceriden in uw bloed. Dit zijn vetten die door het lichaam als energiebron worden gebruikt. Zijn uw triglyceriden verhoogd, dan kan dit het proces van aderverkalking en zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken.

Pijnstiller
Enkele wetenschappers beweren dat olijven een pijnstillende werking hebben. Volgens hen zou een olijf net zo effectief zijn als een paracetamol.