Antioxidanten


Noten bevatten veel hoogwaardige eiwitten, voedingsvezels en vitaminen, waaronder enkele vitaminen die antioxidanten worden genoemd.

Antioxidanten zijn in staat de schadelijke werking van agressieve stoffen in ons lichaam te beperken. Deze stoffen worden aangeduid als ‘vrije radicalen’, die in ons lichaam ontstaan door verschillende processen. Al kunnen ze evenwel door roken of te lang in de zon zitten ons lichaam binnendringen. Vrije radicalen zijn gevaarlijk als ze in grote hoeveelheden in het lichaam voorkomen; op termijn kunnen ze bijvoorbeeld kanker of hart- en vaatziekten veroorzaken.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de vitamines C, E en bèta-caroteen in staat zijn de aanmaak van vrije radicalen tegen te houden en te neutraliseren.

De walnoot op 1
In onder andere pinda’s, amandelen, pecan- en pistachenoten zitten antioxidanten, maar ook in olijven komen ze voor. Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat de walnoot op 1 staat als het gaat om de kwaliteit en kwantiteit van gezonde antioxidanten. Wat bleek: de antioxidanten in walnoten zijn 2 tot 15 keer zo sterk als een krachtig antioxidant als vitamine E. Daarnaast dragen walnoten bij aan de elasticiteit van de bloedvaten, dat heeft de Europese Commissie bevestigd.